Osallisena ja osallistumassa

Olin väärässä, että neuvolassa keskityttäisiin pelkästään äidin raskauskokemuksiin ja oireiden läpikäyntiin. "Neuvolan tätinä" toimi nuori nainen, joka aktivoi minuakin istuntomme aikana useaan kertaan. En ollut pelkästään statisti vaan pystyin tuomaan esille omia havaintojani ja huomioita. Tunsin olevani osallinen yhteiseen odotukseen. Ja kyllä jännitti. Neuvolan ovista sisäänastuminen konkretisoi raskauden aivan uudella tasolla. Tämä on totta. Olemme tekemässä tätä oikeasti. Odotustilassa kuulimme toisen odottavan äidin vauvan sydänäänet. Vaimoni herkistyi. Minulle  sydänäänien kuuntelu on aina yhtä vaikeaa. Omaa sydäntäni on kuunneltu usein ja sen lyöntitaajuus ei ole tasaisin mahdollinen. Tämän vauvan sydänäänet olivat tasaiset. Hyvältä vaikutti. Toivottavasti  vauvamme perii äitinsä tasaisen ja rauhallisen rytmin.

Neuvola oli uusi pitkä harppaus. Odotushuoneessa näimme muitakin pareja. He olivat pidemmällä kuin me. Vaikuttivat onnellisilta. Meidän tämänpäiväinen istuntomme keskittyi alkuvaiheen oireisiin ja kokemuksiin. Esitietolomaketta käytiin lävitse. Samoin parisuhteemme historiaa. Neuvolan tädin suhtautuminen taustaamme oli virkistävä. Hän piti hienona, että olimme löytäneet toisemme töistä. Ei tuominnut nopeaa toimintaamme. Päinvastoin. "Aika on oikea silloin, kun se on itsestä oikea". Itselleni teki hyvää sanoa, että suhtautumiseni lapsen saamiseen oli muuttunut nykyisen parisuhteen myötä. Tehnyt täyskäännöksen. Ilmoitin myös osallistuvani kaikkiin neuvolakäynteihin. Näin aion tehdä. Työni saa väistyä. Päätin arvojärjestyksen jo suhteeseen ryhdyttäessä. Työ ei enää ole ykkönen. Parisuhde on. Luulen, että meistä välittyy onnellisuus ja rauhallisuus tämän odottamisen suhteen. Vauva oli meille yhteinen päätös.

Pelkojakin sivuttiin. En sanonut omistani mitään, mutta tiedän, että huolehdin asiasta enemmän kuin kumppanini. Hän suhtautuu asiaan järkevästi ja analyyttisemmin. Päivä kerrallaan. Minäkin yritän. Neuvolasta saimme tähänkin apua. Riskejä on, mutta niitä pyritään pienentämään. Esitietoja ja historiaa käytiin läpi ja kuulimme, miten raskausajan terveydenhuolto toimii. Olen vakuuttunut. On etuoikeus olla Suomen paljon parjatun terveysjärjestelmän pyörteissä. Järjestelmä toimii pääosin erinomaisesti. Minulle tuli luottavainen olo. Äidin ja vauvan terveyttä seurataan useaan eri kertaan, lääketieteen eri keinoin. Vaikutti mielenkiintoiselta. En ihan pysynyt mukana kaikissa testeissä, mutta pääpiirteet sain muistiini.

Neuvolan ensimmäiset testitkin tehtiin. Verenpaine ja hemoglobiini. Testit tehtiin minullekin. Varmaan osaksi vain osallistumisen ilosta. Verenpaineeni oli hieman koholla. Se on ollut samassa paikassa aina. Ainoa painetta nostava tekijä on stressi, jota en omasta mielestäni tunne. Hemoglobiini oli hyvä, kuten aina. Myös vaimoni testitulokset näyttivät hyvältä. Paino ei ollut noussut. Paineet erinomaiset. Hemoglobiini ok. Eli hyvältä näytti. Lähetteitä kirjotettiin labroihin ja ultraan. Monia erilaisia testejä on tulossa. Lisäksi käteen annettiin nippu esitteitä, joihin tutustumme nyt illalla. Aikamoinen määrä informaatiota. Päät pyörällä jo muutenkin. Silti käynnistä jäi hyvä olo. Harmi, että neuvolan tätimme vaihtuu. Tämänkertainen rouva oli tuuraaja. Pidin hänen tavastaan lähestyä raskautta ja parisuhdetta sen ympärillä.

Lähtiessämme näimme tuttuja. Tietenkin. Minulle jäi mieleen neuvolan tätimme hymyilevät kasvot, kun hän tervehti tätä uuden vauvan kanssa neuvolaan tullutta paria. Aitoa kiintymystä ja välittämistä. Aitoa ihmisyyttä.

Hymyilin itsekin. Maailmassa on paljon rakkautta. Täytyy vain haluta nähdä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unelmoi, usko, taistele, uskalla

Ja pojan nimeksi tulee...

Soturi ja hattuteline