Raskausviikko 26 ja alle 100 päivää jäljelläTaas paukkuivat raskausviikot ja saavuttiin uudelle viikolle neuvolakäynnin merkeissä. Viime viikkoa sävyttivät raskausdiabetesdiagnoosia seuranneet verensokerimittaukset ja ruokavalion tarkastukset. Ruokavaliota emme lopulta tuunanneet juurikaan. Olin lähtökohtaisesti sitä mieltä, että syömme terveellisesti ja monipuolisesti ja viikon seuranta on vahvistanut tätä näkemystä. Mittaustulokset ovat pysyneet hyvinä eikä niissä ole ilmennyt mitään hälyttävää. Totesinkin aikaisemmassa kirjoituksessani, että "radi" on osaltamme vain paljon melua tyhjästä. Ehkä hieman voisin lieventää kantaani. Hyvä, että asiaa seurataan ja mittaustulokset tosiaan näyttävät sen, mikä vaikutus erilaisilla herkuilla on verensokeriin. Vaimollani on raskausdiabetes, mutta se pysyy aisoissa sillä ruokavaliolla, mitä olemme tähänkin asti noudattaneet. Herkkujen syöntiä olemme kumpikin rajoittaneet.

Neuvolaan asteltiin siis positiivisin mielin. Mittauspöytäkirja mukana. Tämänkertainen käyntikin oli todella positiivinen kokemus. Kuten kaikki käynnit. Niiden jälkeen on todella vaikea orientoitua töihin menoon, kun leijuu niin korkealla. Raskausdiabeteksestä keskusteltiin. Vaimoni saa lähetteen äitiyspolille, josta soitellaan jossakin vaiheessa ja keskustellaan mm. vauvan kokoarvion tarpeesta. Ja varmasti saadaan vinkkejä diabeteksen hoitoon. Liikuntaa vaimolleni suositeltiin. Reipasta kävelyä. Ja sekin tarve on meillä ollut tiedossa. On vain ollut vaikeaa löytää aikaa erikseen tehtävälle lenkille muilta kiireiltä. Tämä paranee, kun kelit tästä vähän paranevat ja työmatkat aletaan kulkemaan kauramoottorilla. Minä olen jo pari kertaa työpisteeni muuton jälkeen reippaillut kotiin.

Muuten neuvolassa tehdyt mittaukset (insinööri tykkää) osoittivat, että edetään kuten ennenkin. Verenpaine oli hyvä. Ainoastaan vaimoni korkea syke ihmetytti. Ehkä siihen vaikuttaa hänellä edelleen oleva flunssa. Syke oli kuitenkin selvästi koholla. Hemoglobiini ei ollut edellisestä neuvolakäynnistä laskenut. Vaimoni aloitti rautalisän syömisen joka toisena päivänä. Nyt annostusta lisättiin hieman. Niin että vatsa kestää. Ainakin minä olen ollut huomaavinani, että vaimoani vaivannut väsymys on laantunut ja tilalle on tullut normaali tehopakkaus. Edellisen tarkkailukauden hemoglobiinin lasku varmasti vaikutti vireystilaan. Paino oli noussut, mutta normaaleissa rajoissa. Nyt painoa on tullut +10kg raskauden alusta. Ilmeisesti tässäkin ollaan ihan keskivertoarvoissa. Mahaakin mittailtiin ja siinä oltiin ihan edellisen käynnin käyrällä. Jotenkin tuntuu, että olemme kaikessa keskivertoja, mutta ehkäpä hyvä niin. Pääasia, että mitään hälyttävää ei ole ilmaantunut ja vaimoni vointi on ollut hyvä. Flunssaa lukuunottamatta.

Suosikkihetkeni neuvolassa on aina sydänäänien kuuntelu. Ja tällä kertaa sydänäänet löytyivät nopeasti. Syke oli matalampi kuin aikaisemmin, mutta neuvolantädin herkät herättelyt selvästi aktivoivat vauvan liikkeeseen ja syke oli taas aikaisempien mittauksien tasolla. Epäilemättä Kapteeni oli aamu-unilla herätettyään äitinsä aamulla vatsajumpallaan jo ennen kellonsoittoa. Neuvolantäti sanoi, että varsinkin loppuraskauden päivärytmi on yleensä se, mikä vauvalla on syntymän jälkeen. Jää nähtäväksi.

Neuvolakäynnin lopuksi keskustelimme vielä lyhyesti Arman Pohjantähden alla Kätilö-jaksosta, jossa seurattiin Kätilöopistolla kätilöiden arkea. Kyllähän ohjelmassa näin ensikertalaisen näkökulmasta oli paljon ajatuksia herättäviä kohtia. Ainakin itsellä mieleen jäi synnytykseen saapuneen pariskunnan kuvaaminen. Äiti oli selvästi kovissa kivuissa ja isä koitti parhaansa mukaan tukea kumppaniaan. Ja aika avuttomalta siinä isä vaikutti. Ei taida paljon keinoja olla käytössä. Kipuja voidaan tietyillä keinoilla lievittää, mutta muuten ollaan sitten olosuhteiden armoilla. Synnytys ei aikaisemmin ollut minua huolestuttanut, mutta jakson jälkeen mieleen hiipi ehkä enemmän huolia kuin ennen sitä. Kyllä nainen synnytyksessä koville joutuu. Äärimmilleen. Ja miehen rooli on seurata sivusta, tukien ja  kannustaen ja olemalla läsnä. Eivät miehen keinot kummoisia ole, mutta tärkeitä. Naiset tässä sen isomman työn tekevät se on selvä. Mutta miehilläkin on roolinsa. Tässäkin osiossa. Ja täytyy jo etukäteen arvostaa kätilöiden työtä. Ja ihmetellä senkin ammattiryhmän palkkausta. Iso vastuu. Pieni palkka.

On tämä lapsen saaminen melkoinen projekti. Matka, jossa oikeastaan on koko ajan pieniä mutkia ja yllätyksiä. Ei mitään varmaa. Eikä mitään keinoa vaikuttaa siihen, mihin mennään ja miten. Olemme tulvivassa joessa. Toivoen, että pieni lauttamme vie meidät turvassa maaliin. Hurjaa. Mutta todella ikimuistoinen matka tähän asti. En vaihtaisi päivääkään pois. Olen oppinut paljon itsestäni ja meistä parina. Entistäkin varmempi siitä, että pystymme yhdessä mihin vain. On ollut hienoa huomata, että osaamme tukea toisiamme ja auttaa toisiamme eteenpäin. Ja edelleen lapsi on molemmille se asia, jota yhdessä haluamme. Tulevaisuus ei pelota. Meistä tulee hyvä perhe.

Huomenna perjantai ja vaimoni siskon perhe saapuu lauantaiaamuna vieraaksi. Porhallamme siitä yhdessä Lappiin vapun viettoon. Vieraiden saapumiseen on varauduttu tekemällä simaa ja leipomalla munkkeja. Saapa nähdä, miten ne sokeriarvot pysyvät tulevana viikonloppuna aisoissa.

Joskus voi sallia itselleen herkuttelun. Elämää ei täyskielloilla paranneta. Kohtuus kaikessa. Myös munkeissa.

Tänään soi:
Jackson Browne: Song For Adam
Jackson Browne: Barricades Of Heaven
Anssi Kela: Ilves

Askeleita isyyteen blogi Instagram:issa

Kommentit

  1. Vihdoinkin eksyin blogiisi ja onneksi eksyinkin! Ihanaa pohdintaa ja mietteitä isyydestä ja synnytyksestä. Ihanaa että olet täysillä vaimosi tukena. Tsemppiä tulevaan ja toivottavasti synnytys menee hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kyllä tässä yhdessä on menty eteenpäin toisiaan tukien. Melkoinen matka täytyy myöntää. Ja synnytys varmasti molempia jännittää, kun sitä kohti tässä pikkuhiljaa edetään.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ja pojan nimeksi tulee...

Soturi ja hattuteline

Ristiäiset takana - väsyneitä ja onnellisia