Riitelyn anatomia - lyhyt oppimäärä


Parisuhteessa riidellään. Myös meidän suhteessamme. Parisuhde, jossa ei riidellä ollenkaan on mielestäni jotenkin epäterve. Toisaalta parisuhde, jossa riidellään kokoajan on yhtälailla epäterve. Tärkeää on se MITEN riidellään. Minä en ole historiani valossa kovinkaan hyvä riitelijä. Entisessä elämässäni olin äkkipikainen, todella äkkipikainen ja monella muullakin tapaa huono riitelijä. Sellainen perässäkävelevä kyselijä. Ärsyttävä. Riidanhaastaja. 

Olen tehnyt paljon töitä, jotta olisin parempi tälläkin osa-alueella. Erityisesti äkkipikaisuuteni on poistunut merkittävissä määrin jo pelkästään sillä, että kaulani ympäriltä on poistunut pahanolon myllynkivi. Välillä tulee silti tiuskittua. Ja yleensä asioista, joista ei kannattaisi sanoa yleensäkään mitään. Tämän ominaisuuden kanssa saan vielä tosissani harjoitella. Tiuskin itselleni ja minua vastaan asettuville tavaroille ihan huomaamattani ja välillä tämä sama käytösmalli lipsahtaa koskemaan myös vaimoani. Toinen huono ominaisuuteni on hetkittäinen kovaäänisyys. Äänentaso tuppaa nousemaan, vaikka en varsinaisesti ole edes suuttunut. Ja tämä puolestaan johtaa siihen, että vastapuoli luulee minun olevan todella ärsyyntynyt. Eli volyymia alemmas. Entisestään. 

Varmasti osa näistä ominaisuuksista on geeneissä. Voimakkaat tunteet kuuluvat osaksi minua hyvässä ja pahassa. Mutta ensimmäistä kertaa haluan tehdä myös aktiivisesti töitä itseni kanssa, jotta asiat parantuisivat. Itsensä peiliin katsominen ja henkisen kasvun tekeminen on jokapäiväinen projekti. Samalla tavalla kuin alkoholittomuus. Ainakin minulle absolutismi on jokapäiväinen prosessi, jossa päätös uudennetaan ja ollaan valmiita tekemään ratkaisut ja päätökset sen mukaisesti. Samalla tavalla henkinen kasvu vaatii joka päivä halun viedä itseään epämukavuusalueelle. Oppimaan uutta. Vanhojen kaavojen ja virheiden toistaminen nimittäin on se helppo tie. Erittäin helppo. Ja tuhoisa. 

Top kolme riidan syiksi voisi meillä listata väsymyksen, nälän ja stressin. Ja miten nämä korjataan: lepäämällä, syömällä ja lopettamalla suorittamisen. Helpot lääkkeet, jotka arjessa joskus unohtuvat. Siksi meilläkin riidellään. Ei paljon, mutta joskus. Ja tullaan riitelemään jatkossakin. Kuitenkin niin, että riidan jälkeen pyydetään anteeksi ja ollaan aidosti pahoillaan, että riideltiin. Kumpikin tietää yleensä, missä vika on ja ottaa vastuun jos on ollut aloittava osapuoli. Terveen ja tasapainoisen suhteen merkki. Eivätkä kaikki riidat ole pahasta. Yleensä turhautumisen purkaminen johtaa puhdistuneeseen ilmapiiriin ja sovinnon jälkeen kummallakin on parempi olla. Asiat kannattaa puhua auki eikä jättää niitä möykyksi sisälle. Se möykky nimittäin kasvaa. Uskokaa pois. Ja, kun se möykky on tarpeeksi iso, siitä ei välttämättä enää pääse eroon. 

En kirjoita riitelystä sen tähden, että olisimme riidelleet. Päinvastoin se tuli mieleeni, koska olemme pysyneet sovussa. Olen myös huomannut, että vaimoni raskausmaha häiritsee kunnon suuttumista. Liekö kehitetty juuri siksi. Jotenkin vaimoni olemus vain saa aikaan hallitsematonta hyvänolontunnetta. Ja hymyilyä. Hyvä niin. Luulen, että hermot jossakin vaiheessa kiristyvät. Silloin on hyvä muistaa, että välillä voi antaa periksi. Toisen äkkipikaiseen tokaisuun ei tarvitse vastata samalla mitalla. Vastaus voi olla suukko tai rutistus. Usein se toinenkin osapuoli huomaa tehneensä väärin eikä tilanne kärjisty turhaan. Eli toinen voi olla se fiksumpi. Joskus.  

Enkä minä väitä osaavani näitä omia neuvojani noudattaa kurinalaisesti koko aikaa. Se riittää, kun toimin ohjeideni mukaisesti suurimman osan ajasta. Varmasti vauvan saapumisen jälkeen parisuhteessa tapahtuu muutoksia ja pinna on entistä tiukemmalla. Valvotaan, väsytään, on nälkä, stressaa jne. Tiedän, että puhumalla ja antamalla toiselle oikeanlaista huomiota nämä vaikeudet selätetään. 

Oppia ikä kaikki. Riitelynkin voi tehdä monella tavalla. Muistutan itseäni tekemään sen oikein.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unelmoi, usko, taistele, uskalla

Ja pojan nimeksi tulee...

Soturi ja hattuteline